dilluns, 21 de novembre del 2011

FASE 1: disseny del projecte

FASE 1 : Disseny del projecte     
DATA:   27 de setembre  i 3 d’octubre        HORES 10    
Objectius: Conèixer els professionals del departament d’Orientació i de l’institut.
                  Definir els objectius de la intervenció assessora i les fases del Pla de Treball.
Destinataris/àries: Orientadora del centre, membres del departament d’Orientació i professorat interessat en l’educació emocional i alumna en pràctiques.
ACTIVITATS I CONTINGUTS
  1. Entrevista amb la tutora externa per contrastar el preprojecte amb la demanda real i necessitats específiques de l’institut.
  2. Definició compartida de l’àmbit en el qual s’intervindrà i dels objectius generals i específics i els continguts de la proposta d’assessorament.
  3. Disseny i temporització del projecte.
  4. Reflexió consensuada i escrita de la base teòrica de la intervenció assessora  pel que fa al projecte i el programa d’educació emocional dins els projectes i els plans del centre.
  5. Recerca documental i bibliogràfica.
  6. Observació i recollida d’informació d’altres intervencions o actuacions bàsiques del departament d’Orientació.
INSTRUMENTS I/O TÈCNIQUES
1.      Entrevista amb la tutora externa (1 hora).
2.      Anàlisi documental dels projectes i dels plans del centre, legislació que ens afecta, documents de treball interns i bibliografia (3 1/2 hores)
3.      Elaboració d’un disseny de treball (3 hores)
4.      Reunió: comunicació, contrast i revisió del projecte amb altres membres del departament d’Orientació i professorat interessat en el programa d’educació emocional (1 hora).
5.      Recollida de materials i incorporació dels diferents elements consensuats al projecte (1 hora).
6.      Entrevista amb la tutora de Diversificació Curricular  per tractar i fer el seguiment d’un alumne amb un cavernoma cerebral (1/2 hora).
INDICADORS D’AVALUACIÓ
  1. Registre de la entrevista amb la Tutora externa.
  2. Notes de l’anàlisi documental.
  3. Reunió amb els components del departament d’Orientació.
  4. Elaboració del esquema del projecte o pla de treball
OBSERVACIONS DEL DIARI DE PRÀCTIQUES

27/set/2011

A la porta de l’institut, abans d’entrar, hi ha 4 alumnes ja majors parlant i fumant. Una volta dins del recinte de l’institut, a l’esquerra resta la torre medieval que dóna nom a l’institut amb un edifici adosat més nou que és on es troba consergeria i una sala de professors. En la mateixa torre es troben els despatxos de l’equip directiu. He girat cap a la dreta per un corredor d’uns 30 metres enmig de palmeres buscant l’edifici on es troba el Departament d’Orientació. La meua tutora externa del pràcticum és davant de l’ordinador preparant un informe urgent que uns pares han de recollir i lliurar al centre de salut de la zona. Es tracta d’un alumne que necessita docència al seu domicili perquè no es pot desplaçar. Ens saludem i seiem al voltant d’una taula per parlar sobre el projecte. I a més m’explica els diferents tallers, plan i projectes que es desenvoluparan durant el primer trimestre del curs: el taller d’educació emocional per a l’ESO, els PQPI –Programes de Formació Professional Inicial- i els programes de Diversificació Curricular, el curs de formació d’alumnes mediadors, el projecte de grups interactius-comunitats d’aprenentatge, el Pla d’Acció Tutorial (PAT), etc. Em comenta que han aprovat el Programa Experimental d’Orientació Professional (PEOP)- Projecte que es va demanar a la Conselleria d’Educació al mes de maig passat. A més, des de València els han demanat que hi vagen a exposar, l’orientadora i la cap d’estudis, com van programar i implementar aquest mateix projecte PEOP el curs passat. D’altres plans i programes són el PAD –Pla d’Atenció a la Diversitat, el taller d’habilitats socials i de la comunicació per a cicles formatius, el programa DITCA per prevenir transtorns alimentaris, programa PIES d’educació sexual, etc.
La tutora va a l’ordinador per imprimir un esquema del taller d’educació emocional que tenia del curs passat, contrastem les dates de realització amb el calendari en mà, l’actualitzem, me’l lliura, em facilita bibliografia i algun document intern de l’institut per fer el projecte o el pla de treball, quins són els llibres que més li han servit. Sobretot té interés en un que va rebre al Departament de la Conselleria d’Educació el curs passat:
Caruana, A. (2010) Aplicaciones educativas de la psicología positiva. València: Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana.
M’explica que té interés en què hi faça un buidatge de tot allò referit a l’educació emocional, ja que el curs passat van treballar l’educació emocional a les tutories de 1r cicle de l’ESO i que per a enguany s’ha de programar per al 2n cicle de l’ESO l’educació emocional. Anem a la cantina per prendre un cafè, anem a la sala de professors/es i em presenta algun company/a, tutor/a, el conserge. Em comenta que el curs passat comptaven amb una altra orientadora – l’institut té 1400 alumnes en dos torns, de matí i vesprada- però enguany amb les retallades es possible que no hi arribe. Pugem al despatx de la cap d’estudis, em presenta i li comunica tot allò referent al PEOP i que han d’anar juntes a València a fer la presentació del PEOP del curs passat. Tornem a despatx i mentre la tutora acaba l’informe que hi estava realitzant jo, sumari en mà i capítol a capítol, vaig buidant tota la informació que vaig trobant respecte a l’educació emocional. A les p. 352-363 hi un capítol que ens pot servir d’I. Torró (la qual coneixem) i T. Pozo, es diu Inteligencia emocional. Inteligencia personal. Inteligencia social. Faig un resum a l’altre ordinador del despatx: “Concepte i orígens: La intel·ligència emocional consisteix en l’habilitat per fer ús dels sentiments i les emocions, discriminar entre ells i utilitzar aquests coneixements per dirigir els propis pensaments i accions (Mayer i Salovey, 2007)... En el mateix capítol he trobat dues activitats per a 3r i 4t d’ESO i també hi faig un buidatge: Activitat 1. Emocions que inspiren i Activitat 2. Efecte dòmino...” 
M’aconsella que assistesca a la reunió amb els tutors que estan interessats en l’educació emocional per a dilluns 3 d’octubre a les 13 hores. Així ho faré.

3/oct/2011

En arribar al Departament d’Orientació la tutora em comenta que està esperant la tutora del programa de Diversificació Curricular per comunicar-li que el pare citat per les dues d’un alumne amb cavernoma cerebral ha telefonat per dir que no podia assistir a la reunió que tenia al Departament d’Orientació per parlar del seu fill. Aquest alumne va tenir una crisi al mes d’agost i va estar ingressat a l’hospital. Quan arriba la tutora de l’alumne en parlen d’ell i de la seva malaltia i de les repercusions en el seu aprenentatge, entre d’altres coses.

A les 13 hores a la sala de professors hi ha una reunió per tractar amb les tutores (són totes professores) l’educació emocional. Coordina la reunió l’orientadora i comenta que hi ha una carpeta a un ordinador de la sala de professors que conté el material per treballar a 1r i 2n d’ESO del curs passat i que en un arxivador es col·locaran diversos materials impresos al respecte per al seu ús per a les persones interessades. S’encarregarà de fer un cartell: “Material d’educació emocional” per posar-ho a la vista en el calaix de l’arxivador. Continua parlant la psicopedagoga contractada per l’institut per al programa PAE i que també fa el taller d’educació emocional en alguns cursos de 1r i 2n d’ESO tant a l’IES la Torreta com a l’IES Sixto Marco, l’IES Gaetà Sempere d’Elx, etc. Explica que la idea és constituir un grup de treball a cadascun dels centres educatius que formen CONVIELX per treballar l’educació emocional. S’acorden els continguts, les sessions i les activitats per a cada sessió per al 1r cicle d’ESO i les tutores que ho treballaran en relació a determinats cursos. En el meu cas entraré a un 2n d’ESO a desenvolupar el taller d’educació emocional. Els continguts i les sessions acordades per als 2n d’ESO seran:

- 1r Origen cognitiu i fisiològic de les emocions.
- 2n Coneixement de les emocions.
- 3r Autocontrol i autogestió de les emocions. Expressió de les emocions.
- 4t Resolució de conflictes. Avaluació del taller d’educació emocional.

La propera reunió del grup d’educació emocional serà el dia 10 d’octubre a la mateixa hora.

A continuació, acompanye la tutora a la sala de guàrdies, em presenta a dos companys, un professor i una professora, que fan la guàrdia amb ella. Ens toca a nosaltres dues fer un tomb pels edificis primer i després pels patis. Falta una professora d’anglès a un 3r d’ESO, anem a l’aula i passa llista com és a última hora del matí els alumnes marxen a casa. En un corredor hi ha tres alumnes a la porta d’una classe assegudes a terra perquè el professor els ha amonestat perquè estaven parlant i molestant els companys. Els fa aixecar-se del sòl de terra, els parla fent que raonen i els fa dir una frase de disculpes a cada alumna per a quan parlen amb el professor. Anem parlant dels últims detalls del pla de treball. No hi ha més incidències i tornem a la sala de guàrdies. En acabar també nosaltres marxem a casa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada