divendres, 16 de desembre del 2011

CONCLUSIONS

CONCLUSIONS DEL PRÀCTICUM II

Aquest projecte ha estat desenvolupat a l’IES la Torreta d’Elx (ciutat industrial del Baix Vinalopó). El títol del pla de treball ha estat “Disseny, planificación, desenvolupament i avaluació d’un programa d’educació emocional en un centre de secundària”, que es pot incloure en l’àrea d’intervenció psicopedagògica: prevenció i desenvolupament humà i en el marc del departament d’Orientació  de l’institut de secundària s’inclou dins del Pla d’Acció Tutorial (PAT).  A més, un dels objectius ha estat l’observar per conèixer què s’ha fet, s’està fent, com i quan i per què en relació a la intervenció assessora del centre de secundària paral·lelament a la programació d’educació emocional.

Els principals punts forts a comentar serien:

·  La realització del programa d’educació emocional ha cobert les meues expectatives i la valoració per part dels alumnes ha estat positiva. He aprés en un equip de treball d’un centre pioner a la comarca, no ha estat una experiència aïllada per part meua sinó que m’he hagut d’adaptar a un programa que ja es va començar a treballar el curs passat i he tingut marge per variar i afegir algunes activitats.
· La veritat és que repassant els objectius del pla de treball s’han complert una majoria, fins i tot hi ha objectius que no els vaig explicitar en el seu moment i que me n’he adonat al debat i a les pràctiques que s’ha implementat. De totes les àrees d’intervenció psicopedagògica:
- Processos d’ensenyament-aprenentatge: a remarcar l’experiència del funcionament dels grups interactius-comunitats d’aprenentatge que porten 3 cursos de funcionament al centre i els resultats tan positius a les aules, quant a bones pràctiques.
- Prevenció i desenvolupament humà: a més del programa d’educació emocional  voldria destacar el curs de formació de mediadors en alumnes voluntaris del centre on vaig estar present en les 4 de les 5 sessions realitzades, la 5a es realitzarà passat Nadal i el certificat es lliurarà als alumnes en el moment hagen realitzat una mediació al 2n o 3r  trimestre del curs.
-Atenció a la diversitat: han estat diversos casos més individualitzats i de seguiment com l’alumne amb cavernoma cerebral que cursa el Programa de Diversificació Curricular, com els dos casos de desprotecció familiar, etc.
-Orientació profesional en menor mesura ja que s’implementa al 2n i 3r trimestre del curs . Va ser un punt fort al Pràcticum I perquè les pràctiques les vaig realitzar al mateix centre que al pràcticum II.
· En general, la línia d’equips i de treball col·laboratiu destaca en el centre i especialment al departament d’Orientació. I les famílies sobretot a partir dels grups interactius-comunitats d’aprenentatge són presents fins i tot en el procés d’ensenyament-aprenentatge i ha augmentat la seua participació al centre.
· Les pràctiques han estat molt enriquidores i he completat el cicle, és a dir, amb el Pràcticum I i el Pràcticum II realitzat al mateix centre tinc una visió més completa de les intervencions psicopedagògiques que es realitzen al llarg del curs als instituts de secundària. I també m’ha donat l’experiència de treballar junt amb una orientadora molt competent i humana que sap planificar, executar, fer el seguiment i avaluar les intervencions fetes. 

Els principals punts febles són: 

·  Per diversos factors no s’han pogut planificar les activitats per desenvolupar aquest mateix programa al 2n cicle  de l’ESO. El grup de treball de tutores continuarà les reunions de treball en passar Nadal.
·  Manca un treball més profund, sóc conscient que les pràctiques han estat un tast.
M’agradaria acabar amb la frase final del power point que van passar les professores que duen a terme els grups interactius-comunitats d’aprenentatge als pares en una sessió informativa:

No ens fa falta valor per encetar certes coses perquè són difícils sinó que són difícils perquè ens falta valor per encetar-les