diumenge, 6 de novembre del 2011

PAC1 PLA DE TREBALL






BLOC 1. Definició del projecte/ Fonamentació teòrica

Aquest pla de treball a desenvolupar a l’IES la Torreta d’Elx (ciutat industrial del Baix Vinalopó i cap de comarca) ha estat redactat després de fer tres sessions de treball al centre. El departament d’Orientació Educativa d’aquest institut públic, antic institut de Formació Professional, el formen 1 orientadora (Assumpció Boix Guilló amb plaça definitiva que serà la meva tutora externa) i 3 mestres de pedagogia terapèutica.

1.    Títol del projecte:


Disseny, planificació, desenvolupament i avaluació d’un programa d’educació emocional en un centre de secundària


2. Descripció del tema del projecte

L'educació emocional és la capacitat de controlar i reconèixer els sentiments i les emocions propis i dels altres, de discriminar entre ells i fer servir aquesta informació per guiar el nostre pensament i les nostres accions. Per tot això, s’entén l’educació emocional com un procés educatiu, continu i permanent, que es proposa el desenvolupament de competències sobre les emocions amb l’objectiu de capacitar l’individu per afrontar millor els reptes que es plantegen en la vida quotidiana. Tot això té per finalitat augmentar el benestar personal, acadèmic i social.

Habitualment, s’ha considerat que les emocions, les habilitats socials i de la comunicació eren capacitats innates que algunes persones posseïen i d’altres no. Afortunadament, la pràctica de la psicopedagogia ha palesat que les emocions i les habilitats socials poden aprendre’s, encara que no sigui fàcil i calgui un cert temps i un esforç. Tot partint d’aquesta base, es tractarà de millorar la capacitat de l’alumnat per prendre consciència de les emocions pròpies i dels altres, de relacionar-se i comunicar-se amb els altres, tasca difícil però no impossible, sent perfectament objectibable, ensenyable i avaluable. Per tant, devers aquests objectius és cap on s’orienta el contingut d’aquest projecte.
Però també hem de considerar que el programa d’educació emocional s’emmarca en un context i en un àmbit relacional que vindrà a enriquir d’experiències psicopedagògiques d’aquest pla de treball.
3. Supòsits teòrics del projecte

El sistema educatiu actual s'orienta vers la formació integral de l'alumne i l'educació per a la vida. Això implica atendre de manera equilibrada tant el desenvolupament cognitiu, tradicionalment l'aspecte predominant, com el desenvolupament emocional. Aquest últim ha esdevingut un terreny oblidat, bé per la poca rellevància donada fins ara a aquesta dimensió emocional, bé per la mateixa manca de formació del professorat.

Segons Goleman (1995), les persones i la societat han posat en evidència les conseqüències d'aquest analfabetisme emocional (estrès, ansietat, depressió, violència, entre d'altres). L'educació emocional pretén oferir una resposta educativa a aquestes mancances, a part de repercutir directament en la millora de les relacions interpersonals, el clima de classe, la disciplina, el rendiment acadèmic, etc. Així doncs, es potencia la prevenció per evitar la reacció. Per tant, entenem per educació emocional un procés educatiu, continu i permanent, que pretén desenvolupar el coneixement sobre les pròpies emocions i les dels altres amb l'objecte de capacitar l'individu per a què adopti comportaments que tinguin present els principis de prevenció i desenvolupament humà (Bisquerra, 2000).
Es pot considerar que hi ha objectius en la tutoria, en l’orientació per a la prevenció i el desenvolupament i en l’orientació personal, acadèmica i professional que tenen per finalitat millorar la identificació, l’autocontrol i autoregulació i l’expressió de les emocions tan necessaris en l’alumnat adolescent que algunes vegades presenta problemes de comportament o de conducta als centres educatius, a les cases o al carrer: agressions verbals i físiques, oposició a les normes, grolleries, etc. però també timidesa excessiva i falta de comunicació, per altra banda. Així partirem d’un enfocament decididament socioconstructivista que ha demostrat ser molt més eficaç que l’enfocament conductista tradicional, sobretot quan la situació familiar, cultural i ambiental del nostre alumnat ens impedeix controlar variables tan importants com la televisió, l’entorn familiar, l’ambient del carrer, etc. Així també, seguint la perspectiva sistèmica, caldria comptar amb la col·laboració de les famílies, ja que juguen un paper bàsic en el desenvolupament emocional dels seus fills, a través de l’interacció permanent, des del naixement fins passada l’adolescència. Davant el context que tenim, cada dia es veu més clar que la instrucció no és suficient, sinó que s’ha d’educar. Educar des d’alguns dels vessants indispensables per a una bona relació intrapersonal i interpersonal, com són el cognitiu, el moral i l’emocional. En aquest projecte intentarem incorporar tots tres vessants i algunes de les teories més reeixides sota una visió holística com les de Gardner sobre el desenvolupament de la intel·ligència interpersonal, la neurociència, la línia de Piaget i Kohlberg amb la discussió de dilemes morals per així facilitar el creixement del raonament moral i per a l’educació emocional aprofitarem les idees de Salovey i Mayer (1990), Goleman (1995), Marina (2005), etc. En concret, fa unes tres dècades, Salovey i Mayer (1990) van publicar un article intitulat Emotional Intelligence, el qual va ser recollit més tard per Goleman (1995) per escriure el seu best seller, que ha difós per tot el món la intel·ligència emocional. El punt de vista de Goleman (1995) probablement és el que ha tingut més influència. Segons aquest autor la intel·ligència emocional consisteix a: 1) conèixer les pròpies emocions; 2) regular les emocions; 3) motivar-se a si mateix; 4) reconèixer les emocions dels altres i 5) establir relacions positives amb altres persones. Successives reformulacions d’aquest constructe han estat elaborades per múltiples autors. De forma que, el debat teòric segueix obert. Independentment dels avenços que es puguin produir en el camp de la teoria psicològica, les aplicacions per a la pràctica de l’educació són evidents: hi ha un conjunt de competències emocionals que poden ser apreses i que s’ha de considerar com a competències bàsiques per a la vida.
Per poder aplicar un programa d’educació emocional, a més de la fonamentació  teòrica, exigeix una formació del professorat en educació emocional, que li serà beneficiosa de cara al seu propi desenvolupament personal i professional i, a més, li permetrà adquirir les competències necessàries per contribuir al desenvolupament emocional del seu alumnat. Per donar suport al treball del professorat són de gran utilitat els materials curriculars, on es poden trobar activitats, suggeriments per a la pràctica, dinàmiques, metodologies, etc. Les obres de López (2003), Renom (2003), Pascual i Cuadrado (2001), Güell i Barceló (2003), Alzate Sáez, Bach, Segura Morales, Vaello Orts... en són exemples de materials curriculars a aplicar.
4. Raons de la seva tria, interès i prospectiva
En el meu cas, he elegit un programa de l’educació emocional per diversos motius: perquè l'educació emocional treballa la forma ser i estar i d'interactuar amb el món, tan important en el procés d’ensenyament–aprenentatge. Té molt en compte els sentiments, i engloba habilitats com el control dels impulsos, l'autoconsciència, la motivació, l'entusiasme, la perseverança, l'empatia, l'agilitat mental, etc., que resulten indispensables per a una adaptació personal, acadèmica i social bona i creativa; perquè la tutora del pràcticum té molta experiència en aquest tema tal com ho ha demostrat en cursos de l’Escola d’Estiu, la UNED, etc. que ha impartit i perquè l’àmbit d’educació d’un IES és el que més benefici em pot aportar de cara al meu treball ja que també estic treballant a un IES – Macià Abela de Crevillent- i, en l’actualitat, hi estic treballant com a professora i tutora.
5. Subjectes del projecte, nivell de la pràctica educativa i dimensions d’anàlisi

La intervenció afectarà als alumnes de l’etapa de l’ESO, principalment, a alumnes de 12 a 16 anys. Aquest programa d’educació emocional es realitzarà durant les hores de tutoria en les respectives aules. D’aquesta manera, el nostre objectiu principal serà aconseguir que els/les alumnes desenvolupin la capacitat de controlar i reconèixer els sentiments i les emocions propis i dels altres, de discriminar entre ells i fer servir aquesta informació per guiar el pensament i les accions de forma positiva tot i que el seu entorn sigui negatiu. A més a més, de millorar l’autoconeixement, l’autoconcepte, l’autoestima, l’empatia, el respecte als altres, l’escolta activa, la comunicació, la cooperació, etc. així com la reflexió i valoració de les activitats a desenvolupar. Per tal de determinar els factors rellevants en el pla de treball per conèixer, canviar, millorar i/o valorar l’educació emocional farem servir diferents instruments de recollida d’informació que es fonamentaran en la nova versió del model CIPP de Stufflebeam (2002) que implicarà recórrer a una avaluació del procés mitjantçant la investigació-acció principalment. Així com amb l’observació directa, els fulls de registres i autoregistres de conductes i els qüestionaris de valoració personalitzats.
1.    Bibliografia i webliografia bàsica necessària
-       Álvarez, M. (2001). Diseño y evaluación de programas de educación emocional. Barcelona: Praxis.
-       Alzate Sáez, R. (2000) Resolución del conflicto. Programa para Bachillerato y Educación Secundaria. Volum I i II. Bilbao: Ediones Mensajero.
-       Bisquerra, R. (2000). Educación emocional y bienestar. Barcelona: Praxis.
-       Departament d’Educació (2007) Programa de competència social: Decideix. Barcelona: Generalitat de Catalunya.
-       Generalitat Valenciana. (2002) Educació emocional. Col·lecció Educació Secundària Obligatòria. Propostes per a la tutoria. València: Conselleria de Cultura i Educació.
-       Goleman, D. (2001). Inteligencia emocional. Barcelona: Editorial Kairós.
-       Marina, J.A. (2005). Precisiones sobre la Educación Emocional. Revista Interuniversitaria de Formación del Professorado, 19, 27-43. En línia a:
-       Martí, X i Puig, J. (2007) Les set competències bàsiques per educar en valors. Barcelona: Graó.
-       Martín Hernández, E. (2000): Cómo mejorar la autoestima de los
alumnos. Programa para el desarrollo de las habilidades sociales y
emocionales. Madrid: CEPE.
-       Pascual Ferris, V., y Cuadrado Bonilla, M. (2001). Educación emocional. Programa de actividades para educación secundaria obligatoria. Barcelona: Praxis.
-       Projecte de convivència. En línia a:
-       Puig, I. De(2003) Perpensar, Percebre, sentir i pensar. Vic: Eumo.
-       Segura, M (2005) Enseñar a convivir no és tan fácil. Para quienes no saben qué hacer con sus hijos o con sus alumnos. Bilbao: Desclée de Brouwer.
-       Segura, M. (2007) Jóvenes y adultos con problemas de conducta. Desarrollo de competencias sociales. Madrid: Narcea.
-       Vallés Arándiga, A; Vallés Tortosa, C. (1999) Desarrollando la inteligencia emocional. Madrid: EOS. 





BLOC 2. Proposta metodològica
Com es vol fer el pla d’actuació i i des de quin enfocament metodològic el desenvoluparem?


Respecte a la metodologia les activitats del programa d’educació emocional es realitzaran en grups de 20 a 25 alumnes com a màxim, amb temps de treball individual, en petit grup i en gran grup. També es tindran en compte les següents tècniques: jocs cooperatius per aprendre a interelacionar-se, role-playing per desenvolupar l’empatia, etc., la pluja d’idees davant un problema i la cerca de solucions, “què em va passar? Jo una vegada...” (estudi de casos), autoregulació, meditació per saber relaxar-se i concentrar-se mitjançant la respiració i resolució de problemes. I els corresponents models per conèixer els orígens de les emocions i per prendre consciència de les principals emocions i les habilitats socials: reflexionar o pensar sobre l’experiència pròpia; aprenentatge per experiència directa, per assaig i error; aprenentatge per observació, per mimetisme; pràctica (2 o 3 persones); aprenentatge verbal (des de l’emissor/des del receptor); aprenentatge per feed-back o retroalimentació i aprenentatge per expectatives cognitives segons la valoració dels resultats.
Les fases a desenrotllar del pla de treball seran:
-       Disseny o elaboració del preprojecte.
-       Planificació o programació d’educació emocional.
-       Intervenció o actuació: desenvolupament i seguiment de la programació.
-       Avaluació quantitativa i qualitativa, seguiment del procés i la seva valoració personalitzada.

FASES DEL PLA DE TREBALL.

(La fase 1 i part de la 2  ja s’han implementat en fer aquest pla de treball)
FASE 1 : Disseny del projecte      
DATA:   27 de setembre  i 3 d’octubre        HORES 10    
Objectius: Conèixer els professionals del departament d’Orientació i de l’institut.
                  Definir els objectius de la intervenció assessora i les fases del Pla de Treball.
Destinataris/àries: Tutora externa, membres del departament d’Orientació i professorat interessat en l’educació emocional i alumna en pràctiques.
ACTIVITATS I CONTINGUTS
  1. Entrevista amb la tutora externa per contrastar el preprojecte amb la demanda real i necessitats específiques de l’institut.
  2. Definició compartida de l’àmbit en el qual s’intervindrà i dels objectius generals i específics i els continguts de la proposta d’assessorament.
  3. Disseny i temporització del projecte.
  4. Reflexió consensuada i escrita de la base teòrica de la intervenció assessora  pel que fa al projecte i el programa d’educació emocional dins els projectes i els plans del centre.
  5. Recerca documental i bibliogràfica.
INSTRUMENTS I/O TÈCNIQUES
1.    Entrevista amb la tutora externa (1 hora).
2.    Anàlisi documental dels projectes i dels plans del centre, legislació que ens afecta, documents de treball interns i bibliografia (4 hores)
3.    Elaboració d’un disseny de treball (3 hores)
4.    Reunió: comunicació, contrast i revisió del projecte amb altres membres del departament d’Orientació i professorat interessat en el programa d’educació emocional (1 hora).
5.    Recollida de materials i incorporació dels diferents elements consensuats al projecte (1 hora).
INDICADORS D’AVALUACIÓ
  1. Registre de la entrevista amb la Tutora externa.
  2. Notes de l’anàlisi documental.
  3. Reunió amb els components del departament d’Orientació.
  4.  Elaboració del esquema del projecte o pla de treball
-       FASE 2 :  Planificació del programa d’educació emocional i observació d’altres intervencions assessores
       DATA: 4, 11, 18 d’octubre        HORES:  15
Objectius: Observar per conèixer què s’ha fet, s’està fent, com i quan i per què en relació a la intervenció assessora del centre de secundària paral·lelament a la planificació del programa d’educació emocional proposat i en referència a:
·         Destinataris.
·         Objectius
·         Continguts
·         Metodologia
·         Activitats.
·         Avaluació.
Destinataris/àries: Tutora externa i membres del departament d’Orientació, professorat participants en el programa d’educació emocional i alumna en pràctiques.
ACTIVITATS I CONTINGUTS
  1. Planificació del programa d’educació emocional per treballar amb l’alumnat del centre diferents activitats pràctiques sobre:
·         Presentació  i autoconeixement.
·         Origen de les emocions (fisiològic, cognitiu). Els dos cervells (sistema límbic i neocòrtex).
·         Identificació de les emocions (analfabetisme/intel·ligència emocional, les 8 famílies d’emocions i les manifestacions físiques de les emocions)
·         Autocontrol de les emocions (sentiments adequats/inadequats derivats de pensaments lògics/il·lògics)
·         Expressió de les emocions.
·         Resolució de conflictes en la vida personal.
·         Avaluació del programa.
  1. Observació i recollida d’informació d’altres intervencions o actuacions bàsiques del departament d’Orientació:
·         Suport i assessorament al procés d’ensenyament-aprenentatge.
·         Suport i assessorament al pla d’acció tutorial (PAT).
·         Suport i assessorament al pla d’atenció a la diversitat.
·         Suport i assessorament al pla d’orientació acadèmica i professional.
  1. Plantejament de les eines de coordinació, definició de les necessitats i fer propostes de millora.
INSTRUMENTS I/O TÈCNIQUES
  1. Entrevista amb la tutora externa per programar l’educació emocional. Cerca de material(1 hora).
  2. Anàlisi documental de les programacions d’anys anteriors, contrast de documentació i adequació a l’alumnat, al calendari  i al context actuals (2 hores)
6.    Elaboració del programa d’educació emocional a l’ordinador i impressió(1 hora)
7.    Reunió: comunicació, contrast i revisió de la programació amb la tutora externa i el professorat interessat (1 hora).
  1. Entrevista amb un pare: atenció a la família (1/2 hora).
  2. Entrevista amb la tutora de Diversificació Curricular  per tractar i fer el seguiment d’un alumne amb un cavernoma cerebral (1/2 hora).
  3. Anàlisi documental del material del PAT al departament i a la sala dels professors (1)
  4. Elaboració d’un informe d’un alumne per al metge de l’Ambulatori del Pla de sant Josep (1 hora)
  5. Recollida d’informació i preparació de l’avaluació inicial  (2 hores).
  6.  Inventariar activitats específiques, recursos i metodologia emprada (1 hora).
  7. Entrevista amb els/les tutors/es dels cicles formatius per presentar el pla d’acció tutorial  (1 hora).
  8. Reunió de treball del departament d’Orientació (1 hora).
  9. Reunió de treball del departament d’Orientació amb l’equip directiu (1 hora).
  10. Reunió de coordinació amb la tutora externa i alumnat de pràctiques. (1 hora).

INDICADORS D’AVALUACIÓ
  1. Planificació del programa d’educació emocional.
  2. Diari de pràctiques.
  3. Registre d’observació de cada sessió.
  4. Registre d’observació de les entrevistes i de les reunions.
FASE 3 :  Intervenció: desenvolupament i seguiment del programa d’educació emocional i observació d’altres intervencions assessores.
 DATA: 25 d’octubre i 8, 10, 15, 17, 22 i 24 de novembre         HORES: 35
Justificació i objectius:
·         Considerem que alguns dels objectius de l’orientació personal, acadèmica i professional i de la tutoria a l’alumnat de secundària ha de considerar aspectes el desenvolupament de la competència emocional com a complement indispensable del desenvolupament cognitiu, ètic i conductual, tots són dimensions essentials del desenvolupament de la personalitat integral. A més, cal millorar l’autoconeixement, l’autoconcepte, l’autoestima, l’automotivació, l’empatia, el respecte als altres, l’escolta activa i la comunicació, la cooperació, la resolució de conflictes, etc. perquè d’aquesta manera també millorarem el seu procés d’ensenyament-aprenentatge i la seva inserció sociolaboral futura. Per tractar aquests temes s’implementarà aquest programa durant l’hora de tutoria.
·         Dur a terme el programa d’educació emocional.
·         Definir els interessos i expectatives de cada participant en cada activitat realitzada pel departament d’ Orientació.
·         Planificar els objectius, els continguts, la metodologia, les activitats i l’avaluació en cada àrea d’intervenció.
Destinataris/àries: alumnes i persones destinatàries de les activitats proposades en cada  d’intervenció, professorat interessat en el programa d’educació emocional, tutora externa i alumna en pràctiques.
ACTIVITATS I CONTINGUTS

  1. Presentació i autoconeixement.
·         Presentació del programa.
·         Cada persona es presenta i ha de dir el nom i alguna tret: “El que no sabeu de mi és...” (activitats alternatives: identificació amb un animal i explicar per què; “quins són els meus hobbies”).
·         Caldrà passar un test, un qüestionari, etc. per esbrinar-ne les idees prèvies. Per exemple, el test “Fer amics”, corregir-lo i comentar els aspectes que valora i la puntuació aconseguida.
·         Reflexió i valoració de la sessió.
  1. Origen de les emocions.
·         Activitats a tractar: Relat dels dos cervells (full de treball de l’ESO)
·         Reflexió i valoració de la sessió.
  1. Identificació de les emocions.
·         Activitats a tractar: 1a Expressar emocions amb el rostre.
                               2a Resposta emocional a una situació.
                               3a La comunicació no-verbal de l’emoció.
·         Reflexió i valoració de la sessió.
  1. Autocontrol de les emocions.
·         Activitats a tractar: 1a Punt d’indignació.
                               2a Gràfic de sentiments humans.
                               3a La respiració i la relaxació.
·         Reflexió i valoració de la sessió.
  1. Expressió normalitzada de les emocions.
·         Activitats a tractar: Estils assertiu, agressiu i sumís.
·         Reflexió i valoració de la sessió.
  1. Resolució de conflictes en la vida personal.
·         Mitjançant la negociació, el consens i la recompensa (exemple amb rol-playing).
·         Reflexió i valoració de la sessió.
INSTRUMENTS I/O TÈCNIQUES
1.    Test, qüestionari o escala per esbrinar les idees prèvies.
2.    Observació directa.
3.     Fulls de registres i autoregistres de conductes.
4.    Qüestionaris de valoració personalitzats, etc.
5.    Diari de pràctiques.
6.    Reunió amb la tutora externa i els tutors dels grups per valorar el procés.
INDICADORS D’AVALUACIÓ
1.    Test, qüestionari o escala per esbrinar les idees prèvies.
2.    Diari de pràctiques.
3.    Documents elaborats.
4.    Registre de la reunió amb la tutora externa i els tutors dels grups.

-       FASE 4 :   Avaluació quantitativa i qualitativa, seguiment del procés i la seva valoració personalitzada.
      DATA:    29, 13 i 20 de desembre   HORES: 15
Objectius: Elaborar la memòria de pràctiques.
                  Elaborar un dossier amb tot el material utilitzat per al programa d’educació emocional.
                  Observar per conèixer més profundament la dinàmica i el funcionament del departament d’Orientació a secundària i recollir informació de cada sessió durant el primer trimestre del curs.
Destinataris/àries: Persones participants en les activitats, tutora externa i tutors dels grups i alumna en pràctiques.
ACTIVITATS I CONTINGUTS
1.Recerca en fonts bibliogràfiques i d’internet de recursos TIC per millorar la intervenció assessora i programa d’educació emocional.
2.Recopilar  de les lectures dels documents tot allò necessari per elaborar el dossier i la memòria de pràctiques.
3.Observació directa del funcionament del departament d’Orientació.
INSTRUMENTS I/O TÈCNIQUES
  1. Anàlisi documental de les fonts bibliogràfiques, documentals i recursos web.
  2. Entrevistes, reflexió i valoració amb la tutora externa.
  3. Diari de pràctiques.
  4. Memòria final de les pràctiques.
INDICADORS D’AVALUACIÓ
  1. Diari de pràctiques.
  2. Memòria final de les pràctiques.
  3. Registre d’observació de les visites.
  4. Registre documental de la informació extreta de les pràctiques.
  5. Valoració de les pràctiques per part de la tutora externa.
  6. Validació i avaluació per part de la tutora de pràctiques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada